torstai 16. heinäkuuta 2009

Musiikin voima

Scientific Americanista poimittu pikku-uutinen kertoi, että musiikki herättää kaikissa ihmisissä hyvin samanlaisia tunteita. Se on Oliver Sacksin mukaan varmin tapa saada ihmiset viritettyä samaan mielentilaan. Musiikki yhdistää, liikuttaa, sen kautta ymmärrämme toisiamme.

Musiikki on universaali kieli, se saattaa olla ihmiskunnan protokieli ja kaikki vauvat ymmärtävät musiikin rakenteita ja harmoniaa synnynnäisesti. Musiikkia käytetään itsehoitona mielialan muuttamiseen ja se soveltuu sosiaalisten siteiden lujittamiseen. Mielimusiikki on tehokas mielialan muuttaja altzheimer-potilailla. Yhdessä musisoiminen yhdistää.

2 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Ai miten kiva että kirjoitit tästä! Mietiskelin juuri noita asioita kun ajattelin Rosso-elokuvan kohtausta missä suomalainen ja italialainen alkavat laulaa samaa laulua kumpikin omalla kielellään ja löytävät yhteyden :)

Aivotutkimus kehittyy koko ajan. Olen hiukan tutustunut mainitsemasi Oliver Sacksin tutkimuksiin ja Dr. Frank Lawlisin työhön. Luen jälkimmäisen teosta The IQ Answer, josta käy ilmi miten koululaisten oppimistuloksiin voidaan vaikuttaa, muun muassa musiikin avaulla, ja muilla ihan yksinkertaisilla konsteilla.

Minä itse käytän Andrea Bocellin musiikkia jos joudun stressitilanteeseen, eli menemään lääkäriin tai labrakokeisiin. Matkalla sinne pistän iPodin soimaan korviini :) "Con te, partirooooo... la laaa..."

Ma-Riikka kirjoitti...

Kiinnostavaa! Kiitos Rita!