maanantai 21. tammikuuta 2008

Credo

Viikonlopun aikana pysähdyin ajattelemaan vanhaa kysymystä siitä, mihin oikein uskon. Viimeksi olen kirjoittanut credoni noin viisitoista vuotta sitten. Tuntuu siltä, että oman maailmankatsomuksen sisältö tavallaan muuttuu valtavasti, tavallaan pysyy joiltakin olennaisilta osiltaan samana ajan halki.

Edelleen uskon maailmankaikkeuden armollisuuteen. Uskon myös, että on oltava hyvän puolella pahaa vastaan ja että vaikka hyvän ja pahan erottamisen kyky ei ole ehdoton, siihen tulee pyrkiä. Uskon ihmisyyteen: en ihmisen lopulliseen hyvyyteen, mutta hyvyyden mahdollisuuteen meissä. Uskon että on parempi kärsiä vääryyttä kuin tehdä sitä - ainakin useimmiten. Uskon, että tärkeimmät ihmeet tapahtuvat ihmisten välillä. Uskon, että kieli voi johtaa ymmärrykseen kuin sormi joka osoittaa asioita: jopa mystinen on osoitettavissa. Uskon, että vakaumuksilla on väliä. Uskon omaan merkityksellisyyteeni maailmankaikkeudessa ja siten siihen, että muillakin tapaamillani ja kohtaamillani ihmisillä on merkitys.

Välillä epäilen; tiedän toiveikkuuteni perusteettomuuden, en jaksa uskoa siihen, että kuolemaa vasten elämä on lopulta mielekästä eikä raukene tyhjyyteen. Haluan uskoa. Mutten mihin tahansa.

3 kommenttia:

PeeÄR-mies kirjoitti...

Kun oravanpyörä jostain syystä pysähtyy, sille lienee syynsä.

Vauhtisokeuden huomaa vasta pysähdyttyään.

Paljon sisältävä kirjoitus.

Ma-Riikka kirjoitti...

Ja siitä puuttuu paljon - prosessi jatkuu päässä - hyvyys totuus kauneus - pimeyden voimat...

mattitaneli kirjoitti...

Hei hyvät ma-riikka ja peeär-mies,

Kiitos Teille viisauksistanne.

Tapahtumien kulku, silminnäkijät,
unessakävijät ja -kävelijät

Uupumusystävä virkistämässä


Talvi ja sen kesäpoikanen
kämmenellä säikähtäneenä



Ystävällisesti Matti