torstai 20. marraskuuta 2008

Logiikan harjoitus

Oletetaan seuraavat premissit.

1. Yhteiskunnan lakeja tulee noudattaa. Syrjiä ei saa.
2.a. Nainen voi olla pappi.
2.b. Nainen ei voi olla pappi.
3. a. Nainen ei voi olla naisen kanssa naimisissa.
3.b. Nainen voi olla naisen kanssa naimisissa.
4.a. Pappi ei saa elää rekisteröidyssä parisuhteessa.
4. b. Pappi saa elää rekisteröidyssä parisuhteessa.
5. Pappi/kristitty ei saa hylätä puolisoaan.
6. On olemassa vähintään yksi pappi, joka on naimisissa ja vaihtaa sukupuoltaan.

Jos valitaan premissit 1, 2b, 3a, 4a ja 5 ja premissi 6 osoittautuu todeksi, mihin päädytään? (Ainut looginen vaihtoehto olisi joko kieltää sukupuolenkorjaus tai vaatia sukupuolenkorjaajalta itsesyrjintää eli vapaaehtoista eroa virastaan.)

Jos valitaan premissit 1, 2a, 3b/4b sekä 5 ja premissi 6 osoittautuu todeksi, ongelmaa ei seuraa.

Ongelma ei tietenkään ole looginen. Eettisesti olisi erittäin arveluttavaa hylätä premissit 1 tai 5. Voidaan olettaa myös lisäpremissejä:
7. Ihmisellä on velvollisuuksia itseään kohtaan: oman sukupuolisuuden kieltäminen on väärin.
8. Ihmisellä on velvollisuuksia myös muita kohtaan: erityisesti hyväosaisilta ja hyvässä yhteiskunnallisessa asemassa olevalta on voitava odottaa, että hän ei suostu syrjinnän kohteeksi vaan puolustaa oikeuksiaan (huolimatta siitä, että kaikki eivät pidä asiasta) siksikin, että näin autetaan muita vastaavassa asemassa olevia.

2 kommenttia:

Homo Garrulus kirjoitti...

Maailmassa on tällä hetkellä 923 miljoonaa köyhää! (lähde: FAO) Ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Ennen tätä huomattavaa lisäystä (useat sadat miljoonat kymmenessä vuodessa) oli kuulemma vähän pimeä/huonostikäyttäytyvä jos huomautti, kuten minä aina, että pitäisi tehdä jotain. - Älä sinä siinä mitään moraalista puhu senkin sika, vastasivat. - Mene sinä muualle inisemään. Luulet olevasi jotain. Katso me osataan bisnistä; sinä tulet vain pilaamaan kaiken, sanoivat. Emme olleet samasta planeetasta. Minne sellainen pitää kirjata?

Ensimmäinen harjoitus ja siitä syntynyt ohje logiikassa (1): never ever try to manage moral or even put their eyes on it. Varo, ettet härnää nukkuvaa karhua.

Toinen kerta kun sitä silti jatkoin sain kuulla, että haisen pahalle. Nyt en ainoastaan käyttäytynyt huonosti vaan kuulemma haisinkin.

No, mitä vielä: logiikan toinen (2) harjoitus ja siitä saatu lopputulos on se, että häpeä toimii häikäilemättömillä ihmisillä sillä lailla, että suuttuvat eritoten omasta mitättömyydestään ja typeryydestään ja aikeistaan antaa Suomen kaikki firmat lähes ilmaiseksi pois muille maille (jotta saisivat sitten ns. kuulua joukkoon).

Ja kun siitä annan/annoin takaisin heille, koska levittävät valheitaan, joka on looginen seuraus, niin syntyy typerä akkojen välinen sota.

Logiikan laki numero kolme (3): naisten välillä voi mitä vaan keskusteluja käydä mutta älykkyysmielessä kukaan nainen ei saa olla toista parempi. Siihen haetaan aina (!) varmuuden vuoksi mies. Siksi naiset äänestävät miehiä johtajakseen; nainen ei siedä toista naista tässä suhteessa. (sic - onkohan vähän parantunut, pitää tsekata)?

Jos sietävät kyse on tutkimusteni mukaan jostain muusta asetelmasta kuin olla normaali nainen: lesbous, alistuneisuus, tai erikoistapauksessa todella siitä, että naisjohtajalla on selvä paremmuus (määritteestä selvä pitäisi vielä selvittää juurta jaksain mistä oikein on silloin kyse).

Logiikan lait: pappi on ihminen, joka saarnaa muille. Jos saarna on sitä mitä kirjoitettu on, se ehkä siedetään. Jos sen sijaan pappi harjoittaa papin meditaatioita ja näkee moraalittomuutta voin olla aivan varma, että naispappi on vaarassa. Eipäs tuo kirkollinen työyhteisö ole ollut lainkaan eettisempi (noin kirjoitusten mukaan).

Logiikan laki numero (4); niin kauan kun ns. korkeasti koulutetut käyttäytyvät kuin porsaat ja akat ja pellet, minäkin aion. Tieteellisyys ei silloin ole ollut kauhean paljon enemmän kuin olevinaan olemista. Sivistys on upponut jonnekin osaamisen ja innovaation alle.

Premisseihin voimme palata. Tämä on yksinkertainen loppukaneetta omasta filosofian tajunnastani - onneksi en pärjännyt sielläkään.

Ma-Riikka kirjoitti...

Joo, eipä taideta moraalia loogisesti mistään johtaa. Hume giljotineeraa muuten:)